Olvass bele, gondold át, figyelj az apró részletekre és megváltozhat az életed.

Szemünk tükrében

Szemünk tükrében

Akadályok a párkapcsolatban

Sivarama Swami tanításai alapján + VIDEÓ

2018. április 16. - Szemünk Tükrében

Napjainkban a legtöbbet emlegetett téma a párkapcsolati konfliktusok. Egyre több pár esik hasonló, illetve ugyanabba a hibába. Szerinted melyek a leggyakrabban elkövetett hibák egy párkapcsolatban? Feltetted magadnak már ezt a kérdést?


29069.jpg
Véleményem szerint a három legmeghatározóbb párkapcsolati akadály:

  1. A kommunikáció képesség hiánya
  2. A túlzott elvárások
  3. A közöny

Kezdjük a közönnyel:

Tartunk egy "bazi nagy görög lagzit" abban bízva, hogy innentől kezdve minden jól működik majd. Mindannyian hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy innentől kezdve úgy gondoljuk minden megy szépen a maga útján. A párom engem választott és ez így is marad életünk végéig.  Ez a megelégedettség.

De a házasság olyan, mint egy barátság. Azt ápolni/működtetni kell. Ahhoz, hogy jó házasságban élj, folyamatosan dolgoznod kell MAGADON. Magadba nézve meg kell értened a pszichofizikai természeted, és még mélyebbre merülve a lelki természetedet. Ha te magad lelkileg kiegyensúlyozott vagy, akkor nem keresed a másikban a hibát, ugyanis aki másban hibát keress, az valójában magában keresi, magával nincsen kibékülve. Hogy fogadjon el a párod téged, ha te saját magadat sem tudod elfogadni? 

SZABADULJ MEG A KÖZÖNYTŐL. A párkapcsolatok nem önműködőek. Folyamatosan erőfeszítésre van szükség, hogy működjenek.

A következő a kommunikáció:

A veszekedések korát éljük. Bár a veszekedésre úgy tekintünk, mint a kommunikáció egyik formájára, pedig ez nem így van. A vita a romboló kapcsolat jele. Szerintem az emberek rosszul kommunikálnak. Vagy nem ismerik a kommunikáció művészetét, vagy nincs meg a bátorságuk, hogy kommunikáljanak. LEFAGYNAK! De a kommunikáció egy tudomány. Tudni kell beszélni és meghallgatni a másikat.

p_sm_roij_-630x400.jpg

A beszédnek proaktívnak kell lennie, nyíltnak, konstruktívnak és empatikusnak. Nem csak egyedi esetekben, hanem a kapcsolatok szerves részeként. Itt gondolok a gyermek- szülő kapcsolatokra is. Szülők! Rendszeresen üljetek le a gyermekeitekkel és nyíltan érdeklődjetek, osszátok meg a gondolataitokat. Ha empatikusak vagytok, azt kéne mondjátok: "Rendben, értem, hogy ezt és ezt mondod..." És ezután reagáljatok. Mert ha megtanítjátok gyermekeiteket a nyílt, nyugodt és empatikus kommunikációra, sokat segíthettek nekik abban, hogy ezt a jövőbeni párkapcsolatai alatt hasznosítsák. Tovább adva ezt a tudását, a leendő gyermekinek. És így a proaktív kommunikáció szerves részévé válik életünknek. Ami véleményem szerint nagy előre lépés lenne mindenki számára, az élet minden területén. 

A kommunikáció a minőségi kapcsolatok igazi fokmérője.

És az utolsó akadály:

AZ ELVÁRÁSOK, vagy inkább a hibás elvárások. Nem vagyunk tökéletesek, de gyakran idealiziáltak az elvárásaink, másokkal vagy a párkapcsolattal szemben. Segítsünk egymásnak fejlődni és a kapcsolatnak kiteljesedni. De NE próbáljuk meg megváltoztatni a másik embert.

db2ec3676b8289e436cdf11688f9bade.jpg

Segítsünk a másikat hogy még inkább önmaga lehessen. Sok könyv jelent meg ezekben a témákban, amiket említettem. "Működtessük kapcsolatainkat!". Sajnos kevés könyv ír az önmegvalósításról, mint a kapcsolatok alapvető céljáról. De ha nem tudod ki vagy valójában, akkor még ha működik is a kapcsolat, akkor sem hozza meg az élet végső gyümölcsét, az önmegvalósítást.

Milyen maradandó értékeket tudtok így adni egymásnak?

A kedvező kapcsolatok segítenek abban, hogy merj önmagad lenni, hogy elfogadjátok párotokat, és olyannak szeretitek magatokat, és egymást akik valójában vagytok. Nem várjátok el hogy más legyen a ti kedvetekért, és megváltozzon azért mert te éppen mást szeretnél.  Engedjétek el a hamis elvárásokat.

Az egészséges lelki élet tehát együtt jár az egészséges kapcsolatokkal.

Sok szerencsét mindkettőhöz!

shutterstock_160939997.jpg/Sivarama Swami - Létai Péter nemzetközileg elismert vallási vezető tanításai alapján/

K.K.

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor like-olj és kövess minden platformon, hogy ne maradj le semmiről.

Blog : www.szemunktukreben.blog.hu

Facebook oldalunk : www.facebook.com/szemunktukreben

Instagram: www.instagram.com/szemunktukreben

E-mail: szemunktukreben@gmail.com

A videó megtekinthető itt:

A bejegyzés trackback címe:

https://szemunktukreben.blog.hu/api/trackback/id/tr1913815376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása